Return Share
L’antiga fàbrica Casaramona 
L’antiga fàbrica Casaramona 
Compartir Post

Ruta Recomanada d’avui:

Itinerari: Des de la L1-L3 Plaça Espanya, pugeu per l’Avinguda Maria Cristina  i en arribar a l’Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, gireu a la dreta.  Nota: Pots ampliar el mapa per a veure el recorregut proposat.


 

L’antiga fàbrica Casaramona

Considerat un dels edificis claus del modernisme industrial català, l’antiga fàbrica Casaramona mereix una visita. L’eclosió del llenguatge modernista la podem trobar amb el sistema de volta catalana sostinguda per jàsseres i pilars de ferro i la riquesa ornamental amb ferro forjat, trencadís, vitralls, ceràmica i escultura. L’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va construir aquest edifici entre els anys 1909-1912.

L’antiga fàbrica Casaramona 
L’antiga fàbrica Casaramona 

El propietari era l’industrial cotoner Casimir Casaramona i Puigcercós, especialitzat en la confecció de mantes i tovalloles, que necessitava un nou emplaçament fabril, ja que la seva antiga fàbrica s’havia cremat. En el nou projecte s’havia de tenir en compte el perill d’incendi i es projectà una fàbrica modèlica.

Es tracta d’una construcció horitzontal, constituïda per un conjunt de naus d’una sola planta, que facilita el trasllat de mercaderies per mitjà d’un sistema de carrers interns que, a la vegada, també servien de tallafocs. Dues torres sobresortien del conjunt. Servien com a dipòsits d’aigua, essent un dels sistemes contra incendis més moderns de l’època. Trobeu a faltar les xemeneies tan habituals als conjunts fabrils? No n’hi havien: funcionava amb energia elèctrica!

L’antiga fàbrica Casaramona 
L’antiga fàbrica Casaramona 

La història de l’edifici va ser convulsa. Va tancar les seves portes com a fàbrica l’any 1919. Més endavant, va servir de magatzem durant l’Exposició Internacional de Barcelona el 1929 i, a partir del 1940, es va habilitar com a cavallerisses i zona de parc mòbil de la Policia Nacional. El 1963 ”la Caixa” va adquirir l’edifici i en va encarregar la reforma per convertir-lo en centre cultural de la mà de Roberto Luna, autor principal del projecte, Robert Brufau, responsable d’estructures, Javier Asarta, responsable de restauració, i Arata Isozaki, artífex del nou pati i l’accés principal.

L’antiga fàbrica Casaramona 
L’antiga fàbrica Casaramona 

L’any 2002 es va inaugurar l’edifici com a CaixaForum Barcelona. Si aneu abans del 31 de gener del 2021 podeu veure l’exposició temporal “Vampirs. L’evolució del mite” ideal si us agrada la literatura i el cinema de terror entorn la figura del vampir. Si preferiu la pintura i l’escultura i , a més a més, sou amants de la mitologia clàssica, la segona proposta que ens fan és la mostra “Art i mite. Els déus del Prado” amb obres de temàtica mitològica de les col·leccions del Museu del Prado de Madrid, oberta fins el 14 de març de 2021.

 

Text per Jose Ortiz, Guia del Centre Europeu de Barcelona.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar