8 de març – L’Origen del dia Internacional de les Dones

Ir a la siguiente sección

Aquest dilluns va ser 8 de març: el Dia Internacional de la Dona o Dia de la Dona treballadora. Un dia mundialment conegut que des de fa anys serveix per reivindicar la igualtat entre dones i homes a tots el nivells: laboral, domèstic, polític, etc. i la fi de la violència sistemàtica cap a les dones a tot el món.

És per tot això que cada any se surt als carrers de gairebé totes les ciutats i pobles d’arreu. Però saps per què es va escollir aquest dia? Per què es reivindica que no sigui el Dia de la Dona si no el Dia de la Dona treballadora o per què el color escollit per representar la lluita és el lila? A continuació t’ho expliquem!

 

Per què el 8 de març?

Tradicionalment, s’havia vinculat l’origen del 8 de març amb el tràgic incendi de la fàbrica Cotton de Nova York el 1857, o 1908 segons altres fonts, que va provocar el propietari a causa de la vaga de les treballadores. S’havien quedat dins la fàbrica per queixar-se de les males condicions laborals, el propietari va tancar les portes i hi va calar foc, en total van morir 142 treballadores.

Però diverses historiadores – com Renée Côte, Ana Isabel Álvarez, François Picq o Liliane Kandel – han dubtat d’aquesta teoria, ja que no s’han trobat probes de l’incendi. El que sí demostren del cert és que aquest dia apareix a causa d’un context de crispació generalitzada que va comportar vagues i manifestacions de dones per demanar millores laborals i de vida com, per exemple, el sufragi femení i la fi de l’esclavitud sexual i de la discriminació laboral.

Un d’aquests fets reivindicatius va passar justament el 8 de març de 1857, quan un grup de treballadores tèxtils va decidir sortir als carrers de Nova York per reivindicar millores laborals. Les dones del partit socialista nord-americà van ser les primeres a instaurar el Woman’s Day el 3 de Maig de 1908 a Chicago.

A Europa és Clara Zetkin, líder de les socialistes alemanyes, qui proposa, l’any 1910, instaurar el Dia Internacional de la Dona que es va celebrar per primera vegada el 19 de Març de 1911 a Àustria, Alemanya, Dinamarca i Suècia. El dia va anar canviant fins que, l’any 1914, s’instaura el 8 de març, aprovat per les Nacions Unides el 1977. Tot i ser encara incert, sembla que va ser gràcies a un grup de russes que el 8 de març de 1917 van sortir per protestar per la falta d’aliments, fet que es vincula amb la revolució russa.

clara zetkin 8 de març
sufragistes (8 de març)
manifestació nova york 1913 (8 de març)

El lila, més que un color

Històricament, durant totes aquestes reivindicacions, s’ha fet servir el color lila. Es tractava del color que el 1908 utilitzaven els sufragistes anglesos inspirats en la noblesa anglesa i, com que les sufragistes angleses exigien els mateixos drets i oportunitats que ells, van voler agafar el mateix color. A més, també van adoptar el color blanc per simbolitzar la puresa de la seva lluita i el verd per transmetre l’esperança de que es complissin les seves reivindicacions.

Les sufragistes nord-americanes van seguir el seu exemple i també van fer seu aquest color utilitzant-lo, fins i tot, en l’uniforme que van portar en la marxa de 1978 a Washington en favor de l’aprovació de l’esmena per la igualtat de drets entre homes i dones.

Per altra banda, hi ha una història que es vincula amb l’incendi del qual hem parlat abans. Diu que el color lila es va triar per homenatjar aquest fet ja que el fum que sortia de la fàbrica era de color lila a causa de les teles amb què treballaven.

Una data històrica: el 8 de març
simbol feminisme

Dia de la Dona Treballadora

El fet que es conegui aquest dia també amb el nom de Dia de la Dona Treballadora rau en el concepte de que no hi ha cap dona que no treballi, sinó que treballen de manera no remunerada, principalment, en l’àmbit domèstic. De sempre, les dones eren les encarregades de treballar el camp, tenir cura del bestiar, triar el peix quan arribava a port i, com sempre, de la cura de la casa, dels infants, pares i altres parents. Potser podem pensar que amb la revolució industrial això va canviar, però res més lluny de la realitat. Moltes dones es van incorporar al treball assalariat però sense deixar de ser també les responsables de les feines domèstiques i de la cura dels que hi vivien.

Les dones han treballat sempre i no només en un àmbit, el problema ha estat el sistema que fa veure que totes aquestes tasques no són una feina i que, per tant, no se’ls hi ha de concedir cap sou ni cap dret laboral. És per això que aquest dia també és vol commemorar a la dona treballadora.

Com veus el 8 de març és una data molt rellevant en la història passada, present i futura. És per això que se segueix lluitant per la igualtat, doncs les dades mostren que encara no hi ha un equilibri ni tan sols en l’àmbit laboral. Nosaltres hem volgut fer un petit homenatge durant el mes de març explicant l’origen d’aquesta reivindicació i també fent un recull de dones que van revolucionar diferents aspectes de la nostra societat basant-nos en les activitats que fem al Centre Europeu. Vols conèixer-les? No et perdis el següent article del nostre bloc, fins aviat!

dones treballant (8 m)
dones treballant (8m)
manifestacio islandia (8 m)
manifestació barcelona 8m
manifestació madrid 8 m

Text fet per Marina, Guia del Centre Europeu de Barcelona.