El Reial Monestir de Poblet – Montblanc

Bajar
Resum de l'Excursió
Excursiones Culturales | Programa Mensual1 día
Excursió no programada
Sobre l'Excursió
El Reial Monestir de Poblet – Montblanc
Excursió no programada

Avui visitarem un dels monuments més destacats de Catalunya i que forma part de la ruta del Cister, el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. Es considera una de les abadies cistercenques més grans i més completes del món, per això l’any 1991 va ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Poblet constitueix un impressionant conjunt arquitectònic i és el conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa. Va ser Ramon Berenguer IV (comte de Barcelona entre 1131 i 1162) qui va prendre la decisió de fundar un monestir en les terres que s’havien acabat de conquerir als sarraïns.  I tot seguit monjos provinents de l’abadia de Fontfreda (França), varen crear el monestir. Més endavant, es convertirà en un veritable panteó reial. Hi trobem les tombes de Jaume I el Conqueridor, Alfons I el Cast, Pere III el Cerimoniós, Joan I, Martí I l’Humà,… tombes que van ser restaurades per Frederic Marés el 1948.

Nosaltres visitarem diferents àmbits del monestir, i veurem com els diversos estils artístics han deixat la seva petja en el monument. Destaca l’església, un edifici de tres naus amb transsepte i que té al damunt de la volta un impressionant cimbori gòtic. El claustre major on destaquen els seus arcs i el curiós templet del lavabo. Al voltant del claustre hi trobem estances destacades com la sala capitular, el refetor o el gran dormitori dels monjos amb una enorme sala coberta amb embigat sobre arcs diafragma.

Després d’aquesta visita, al migdia, anirem cap a la capital de la comarca de la Conca de Barberà on durant una setmana es celebren les tradicionals festes medievals de Sant Jordi. Segons el costumari de Joan Amades, a Montblanc hi va succeir la coneguda llegenda de Sant Jordi. Per aquest motiu i per l’aspecte medieval de la població fa que sigui el marc ideal per aquestes festes. Gaudirem del mercat medieval amb les típiques parades de productes locals, la mostra dels oficis artesanals, les cercaviles,… i molta animació. Hi coneixerem el patrimoni de la vila destacant el  recinte emmurallat, la plaça porxada … Un dia d’art, història i tradicions.