Ruta medieval a Montblanc – La llegenda de Sant Jordi
Anirem a Montblanc a les terres de la Conca de Barberà, població medieval que val la pena visitar. Ressalta el recinte emmurallat de 1.500 metres, format per 34 torres, de les que avui únicament en queden 17. La muralla és del segle XIV i la seva construcció va ser ordenada per Pere III el Cerimoniós, amb motiu de la guerra contra Pere el Cruel de Castella. L’element més destacable de la muralla és el Baluard de Santa Anna, situat al punt més elevat d’aquesta. En aquesta ruta parlarem de Sant Jordi, ja que, segons la llegenda, la lluita entre Sant Jordi i el Drac va tenir lloc just davant d’aquestes muralles.
A més del recinte emmurallat, cal destacar també l’església de Santa Maria la Major, també coneguda com la Catedral de la Muntanya, una impressionant església gòtica que es va començar a construir l’any 1352. La seva façana es va reconstruir al segle XVII amb estil barroc. Altres edificis importants dins de l’arquitectura de Montblanc són l’església de Sant Francesc (segles XIII – XIV), l’església de Sant Miquel del segle XIII, i l’antic hospital de Santa Magdalena (segles XV – XVI). Destaquen també l’antic Barri Jueu o Call i les cases senyorials dels estrets carrers del nucli antic.
Després de visitar Montblanc i la fira anirem a l’Espluga de Francolí a visitar un museu que val realment la pena. Es tracta del Museu de la Vida Rural. Després d’haver vist diverses parades artesanes a la Fira de Montblanc serà un bon complement descobrir quines feines hi havia abans, de les quals moltes han desaparegut. Aquest museu fundat per la Fundació Carulla, conté un extens fons de peces en exposició permanent relacionades amb la societat, la cultura, l’agricultura, l’art i els oficis.
NOTES: Entrades al museu 8 € aprox. Pagament als guies el dia de la sortida.
Al migdia temps lliure a Montblanc per dinar, passejar,… Al ser un dia de Fira recomanem reservar un dels seus restaurants, portar el pícnic de casa o comprar insitu a les parades de la Fira.