Ullastret – Calella i Llafranc – El Far de Sant Sebastià

Descargar El Far de Sant Sebastià

Al bell mig de l’Empordà, s’emplaça el que s’ha considerat un dels jaciments més grans i importants de Catalunya, Ullastret. El poblat de Puig de Sant Andreu va ser la capital de la tribu ibèrica que els autors antics van anomenar indigets. Farem una interessant visita guiada pels seus antics carrers i muralles i així poder imaginar-nos el seu antic esplendor.

El primer poblat ibèric d’Ullastret data del segle VI aC i es va fortificar amb una muralla reforçada per set grans torres. Dos segles més tard, el poblat es va ampliar fins a triplicar gairebé la superfície emmurallada. Aquest poblat aturonat i fortificat, tenia els carrers adaptats als pendents i les irregularitats del terreny.

En les ampliacions del poblat, es van anar creant nous barris i es van construir diverses grans cases, pertanyents a famílies aristocràtiques. També es van construir temples i cisternes, que demostren la complexa organització social de la comunitat. Ullastret comerciava amb altres poblats indígenes propers i, a través de la veïna colònia grega d’Empúries, amb grecs i fenicis. Amb l’arribada dels romans, a inicis del segle II aC, hi va haver un abandonament forçat del lloc.

Després d’aquesta interessant visita, deixarem les terres d’interior de l’Empordanet i ens dirigirem a la costa, a Calella de Palafrugell. És sens dubte un dels llocs mítics de la Costa Brava per la seva bellesa, amb el Port Bo, les petites cales, etc. Hi anirem a dinar al migdia i qui ho vulgui podrà fer el camí de ronda fins a la propera població de Llafranc.

I a la tarda pujarem amb el nostre autocar al Far de Sant Sebastià, on podrem veure unes fabuloses vistes sobre el Mar Mediterrani, amb els records del gran escriptor català Josep Pla.

Llafranc - cap sant sebastia - costa brava
Calella Palafrugell - costa brava