Les Catedrals del Vi a la Terra Alta

Bajar arcs - gandesa - celler - terra alta
Resum de l'Excursió
Excursiones Culturales / 1 día
Excursió no programada
Sobre l'Excursió
Les Catedrals del Vi a la Terra Alta
Excursió no programada

Una excursió que us recomanem, ja que visitarem uns llocs molt interessants i poc coneguts. Anirem a la comarca de la Terra Alta, situada en l’àmbit de les Terres de l’Ebre. I farem una ruta d’enoturisme visitant els seus cellers, per contemplar la seva extraordinària arquitectura i conèixer els processos d’elaboració i fent tast de vins inscrits a la DO Terra Alta.

Primer anirem al Pinell de Brai, població que posseeix un magnífic celler d’estil modernista, conegut com la Catedral del Vi. Va ser construït entre els anys 1917 i 1922 per Cèsar Martinell, magnífic arquitecte, deixeble de Gaudí, especialitzat en aquest tipus de construccions. Hi destaquen els frisos de ceràmica vidrada obra de Nogués, amb al·legories relatives a la vinya i l’olivera.

Tot seguit anirem a Gandesa, capital de la comarca. Situada en un entorn natural amb un terreny accidentat, en el qual hi trobem les serres de Pàndols i Cavalls. Tot i el seu creixement industrial i comercial conserva inalterable el patrimoni artístic i històric.  Hi destaquen les porxades de la plaça de l’Església, les finestres d’estil gòtic de l’antiga Casa de la Vila, o l’Església de l’Assumpció, romànica. A Gandesa hi visitarem el Celler Cooperatiu, edifici modernista, construït també per Cèsar Martinell. Està declarat monument historicoartístic i escollit en algunes vegades com una de les Set Meravelles de Catalunya. Destaca la localització dels dipòsits d’aigua a sobre d’una teulada i, a l’interior, els arcs parabòlics.

Durant l’excursió parlarem dels paisatges i de la història d’aquestes terres i també recordarem com aquests indrets varen ser un dels llocs on va succeir la Batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil.

celler - pinell de brai - modernisme
celler - gandesa - terra alta