Novetat al Programa: “Arqueosortides”
Des del Centre Europeu de Barcelona hem dissenyat un nou cicle de sortides temàtiques destinat especialment a conèixer la història de Catalunya. Així, al llarg del programa d’arqueosortides que proposem seguirem un fil cronològic que ens durà del remot temps dels primers pobladors d’aquestes contrades fins a l’actualitat. Descobrirem coves prehistòriques, poblats ibers, ciutats romanes, castells medievals i tota mena d’indrets, llocs i vestigis que ens expliquin els diversos episodis del nostre passat. Un viatge en el temps -i la geografia- que ens encantarà fer amb vosaltres!
Arqueosortida 7: Renaixement i història moderna a Bellpuig i Cervera
Sortirem de Barcelona per dirigir-nos a l’Urgell, on visitarem Bellpuig. En època medieval fou una baronia que al s.XIV passà a mans del noble llinatge dels Cardona-Anglesola. El més destacat d’aquesta nissaga fou Ramon Folc III de Cardona-Anglesola i Requesens, que va arribar a ser virrei de Sicília i Nàpols i capità general de l’exèrcit de la Santa Lliga. A Bellpuig, on havia nascut, fundà el convent de Sant Bartomeu, que visitarem, on es feu enterrar en un sumptuós mausoleu, un dels rars tresors del Renaixement que tenim a Catalunya. Després de visitar-lo, anirem a dinar a Tàrrega.
A la tarda ens dirigirem a Cervera, bonica vila on se celebraren les corts que donaren lloc a la institucionalització de la Generalitat de Catalunya (1359). Durant la Guerra de Successió (1705-1714) Cervera es mantingué lleial a Felip V de Borbó, fet pel qual fou distingida com a nova seu de la universitat borbònica (1717-1835), l’única després de l’abolició de la resta d’universitats catalanes. A Cervera visitarem l’edifici universitari, notable exponent del barroc civil a Catalunya. Al vespre, després d’una interessant jornada d’art, cultura i història moderna, tornarem a Barcelona.
Preu de les visites a Bellpuig i Cervera: 6 € aprox. (es recollirà al lloc)