Els Miradors de Montserrat

Bajar
Resum de l'Excursió
Excursiones Culturales1 día
Hora de salida:
09:00
Fecha
sáb 23 Dic 2017
Durada
1 día
Tipus d'excursió
Transporte
Autocar
Precio Total
27€
Excursió Programada
Sobre l'Excursió
Els Miradors de Montserrat
Resum de l'excursió
 • Fechas:

  sábado, 23 de diciembre de 2017

 • Hora de salida:

  09:00

 • Durada

  1 día

 • Tipus d'excursió:

 • Transporte:

  Autocar

 • Precio Total:

  27€

 • Excursió Programada

Els Miradors de Montserrat – El camí modernista de La Santa Cova – La Creu de Sant Miquel

Pocs dies abans del Nadal ens volem acostar a la mítica muntanya de Montserrat. Una excursió que us recomanem especialment per la bellesa de les panoràmiques en aquesta època de l’any. A Montserrat farem dues passejades, una a la Santa Cova i l’altre fins a la zona de la Creu de Sant Miquel i voltants.

A la Santa Cova va ser trobada, segons la llegenda, la imatge de la Mare de Déu. Allà mateix es va construir una petita capella adossada a la roca. El camí discorre per un Rosari Monumental, on destaquen les grans vistes dels parcs naturals de Montserrat i, a la llunyania, de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac. Aquest camí excavat en la muntanya va iniciar-se el 1693, gràcies al mecenatge de Gertrudis de Camporrell, marquesa de Tamarit i ens permetrà veure els monuments modernistes del Rosari. Els grups escultòrics van ser construïts, entre 1896 i 1910, per diferents artistes, d’aquí la varietat d’estils que trobarem. En la realització de les escultures hi treballaren, entre altres, Gaudí, Puig i Cadafalch, Llimona i els germans Vallmitjana.

Al final del recorregut, mig penjada en la roca, hi ha la Capella on la llegenda situa la troballa de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. L’edifici actual és del segle XVII, reconstruït, dels danys que sofrí el 1811 a causa de la Guerra del Francès i, després dels danys que hi ocasionà l’incendi del 1994. L’edifici té unes dependències destinades a habitatge del monjo que hi acull els pelegrins, amb un petit claustre. La capella, amb planta de creu grega i cimbori, està adossada a una balma de la muntanya. Tot l’indret és plàcid i soliu.

L’itinerari ens durà per un camí serpentejant, obert a grans panoràmiques de l’entorn. La distància és d’uns 1,5 km i salvarem un desnivell d’uns 125 metres. El recorregut és molt fàcil, però a la tornada hi ha un darrer tram de pujada forta que, qui ho desitgi, pot evitar amb el Funicular de la Santa Cova, que permet superar un desnivell de 118 metres.

Després anirem a veure unes altres panoràmiques de la part alta de la muntanya, al sector del Mirador de Sant Miquel, a on podrem dinar de pícnic.

La Creu de Sant Miquel situada a 770 m d’altitud, és també un magnífic mirador que ens ofereix una panoràmica de tot el conjunt monàstic de Montserrat. La capella de Sant Miquel (825 m) era antigament una ermita, de la qual es té constància documental en el segle X. Sobre els seus fonaments, en 1870, l’abat Muntadas va manar construir la capella actual.

En les nostres passejades veurem diverses zones boscoses, molt modificades per l’ambient humà. La vegetació que predomina actualment en el Parc Natural és l’alzinar amb marfull, típicament mediterrani. No obstant això, les diferències climàtiques que es donen a Montserrat fan que hi trobem també altres espècies, com rouredes, teixedes, pinedes, etc. A Montserrat hi creixen unes 1.250 espècies diferents de plantes.

A la tarda completarem la visita a la zona del Monestir i després retornarem a Barcelona.

Nota: Funicular opcional de la Santa Cova, uns 4 € aprox. (pagament al lloc).