Cicle Descobrir Barcelona: El Born, la Ribera i els fets de 1714

Baixar Cicle Descobrir Barcelona: El Born i la Guerra de Successió (1705-1714)
Resum de l'Excursió
Cicle Cultural Descobrir Barcelona | Visites d'Art i Història / Matinal
Hora de sortida:
10:00
Data
Ds 17 oct. 2020
Durada
Matinal
Tipus d'excursió
Història | Barris de Barcelona
Transport
A peu
Preu Total
12€
Excursió Programada
Sobre l'Excursió
Cicle Descobrir Barcelona: El Born, la Ribera i els fets de 1714
Resum de l'excursió
 • Dates:

  Dissabte, 17 d'octubre de 2020

 • Hora de sortida:

  10:00

 • Durada

  Matinal

 • Tipus d'excursió:

  Història | Barris de Barcelona

 • Transport:

  A peu

 • Preu Total:

  12€

 • Excursió Programada

CICLE CULTURAL DESCOBRIR BARCELONA

L’objectiu d’aquest Cicle Cultural organitzat pel Centre Europeu de Barcelona, és donar a conèixer i divulgar l’art, la història, els museus, els jardins i el patrimoni urbà de la ciutat, a totes aquelles persones desitjoses de conèixer-lo en profunditat. El Programa s’estructura amb una sèrie de sortides, itineraris i visites temàtiques, sempre acompanyats amb Professors especialitzats i Guies experts. Participar en aquest Cicle és una bona ocasió per conèixer a fons la ciutat de Barcelona, i coincidir amb altres persones amb els mateixos interessos i aficions, en un agradable ambient d’amistat i cultura. (Grup reduït – Places limitades).


-Dissabte 17 octubre 2020 – Punt de trobada: 10 h a la sortida del metro Barceloneta L4 (groga) – Sortida matinal.

-Preu: Socis 12 € – No socis: +10 €  – (El preu inclou les possibles entrades).


Descripció de la sortida:

Malgrat les guerres i revoltes que havien implicat Barcelona al llarg del conflictiu s.XVII, la ciutat no havia perdut el seu dinamisme. El barri del Born i la Ribera, a tocar de mar, era el que millor representava el caràcter obert, festiu i orgullós d’una societat orientada al treball i al comerç i que ja s’havia enfrontat a la monarquia en defensa de les institucions i lleis catalanes.

Per això, quan esclata el conflicte successori entre el rei Felip de Borbó i el candidat Carles d’Àustria, diversos sectors de la societat catalana veuran en l’austríac el garant de l’ordre constitucional català enfront a l’absolutisme del francès. Així, quan l’any 1705 la flota anglesa -al servei de la causa austriacista- pren Barcelona en un cop de mà, la ciutat acull de grat la cort del flamant rei Carles III. Aviat, però, les derrotes militars i l’avenç borbònic refreden les esperances i el conflicte es va enterbolint fins al punt que els catalans es queden sols defensant agònicament Barcelona del terrible setge que li imposa Felip V de Borbó fins l’11 de setembre de 1714.

Durant aquesta ruta urbana passejarem pel barri del Born veient els seus edificis més singulars -com ara Santa Maria del Mar o els “palauets” del c/Montcada- i recorrerem els indrets de la Guerra de Successió i el setge de Barcelona (1713-1714) tot explicant els fets i la seva importància en el decurs del conflicte. Un ruta per descobrir alguns dels llocs més bonics de la Barcelona antiga i per aprendre la nostra història allà mateix on es va viure.


 

 

*COVID-19 – ATENCIÓ: A causa del Covid-19, establim unes mesures de seguretat seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, fins a nou avís. Les sortides seran en grups reduïts i els guies utilitzaran mascareta, altaveus o radioguies i mesures de distanciament adequades. També hi haurà unes mesures d’obligat compliment pels assistents:

 • Ús de mascareta durant tota la durada de l’activitat.
 • Mantenir 1,5-2 metres de distància mínim entre els participants.
 • Es recomana l’ús de gel hidroalcohòlic.
Cicle Descobrir Barcelona: El Born i la Guerra de Successió (1705-1714)
Barcelona medieval comtes reis
Barcelona medieval comtes reis
Barcelona medieval comtes reis
Cicle Descobrir Barcelona: El Born i la Guerra de Successió (1705-1714)
Cicle Descobrir Barcelona: El Born i la Guerra de Successió (1705-1714)