Return Share
Ruta pel Barri de la Monumental i El Mural ‘Balcons de Barcelona’
Ruta pel Barri de la Monumental i El Mural ‘Balcons de Barcelona’
Compartir Post

Ruta Recomanada d’avui:

Itinerari: La Ruta comença al l’estació de metro Monumental. Pugem Carrer Marina, girem per la Diagonal i anem a veure el Mural a la cantonada de l’Avinguda Diagonal i el carrer Enamorats, just davant Plaça de Pablo Neruda. D’allà ens podem acostar als Horts Urbans del Carrer Padilla amb Enamorats i tornem  per l’Avinguda Diagonal per anar a veure els Esgrafiats de l’Escola Ramon Llull situada a la cruïlla de Diagonal, Marina i Sardenya.

Consell: Fes zoom al mapa amb els dits, per veure la ruta des del mòbil.


 

Ruta pel Barri de la Monumental i El Mural Balcons de Barcelona

Fa poc, vam anar amb el Centre Europeu a visitar la ciutat de Lió. Amb la meva companya guia, l’Elena, us vam fer fixar amb diversos murals pintats a façanes i a murs d’alguns edificis. Aquests murals han estat fets per iniciativa d’un grup d’artistes anomenats “Cité de la Creation”, un grup creat el 1978 per estudiants d’art, que volien que l’art ajudés a l’urbanisme i a barris degradats a través de la creació de murals únics associats amb la història o la cultura locals. I curiosament aquest mateix grup són els que varen realitzar el mural que ens ocupa avui, situat a Barcelona. 

Es tracta del mural titulat “Balcons de Barcelona”, situat a la cruïlla de l’Avinguda Diagonal amb el carrer dels Enamorats, davant de la plaça de Pablo Neruda.

 

 

Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona

En la trama de les ciutats i el seu urbanisme, és habitual trobar-nos murs buits o parets mitgeres d’alguns edificis. Aquests murs cecs acostumen a ser bastant antiestètics, per tant habitualment s’ha optat per ubicar-hi pintures, relleus, plantes enfiladisses o jardins verticals.

A Barcelona hi ha hagut campanyes que han incentivat la decoració d’aquestes parets mitgeres, com les de “Barcelona, posa’t guapa” o “El pla de mitgeres”. Una de les opcions decoratives ha estat posar-hi poemes visuals de Brossa o Papasseit, o plafons o relleus escultòrics. Però en el nostre cas es tracta d’una pintura mural que recrea la façana d’un típic edifici de l’eixample, ple de balcons. S`utilitza una tècnica que a través de clarobscurs intenta crear la il·lusió òptica de ser un espai real. Aquesta tècnica s’anomena en francès “trompe-l’oeil”, en castellà “trampantojo” o en català “Enganyatall”Per citar un altre exemple semblant a Barcelona, a l’Avinguda Cambó, davant del Mercat de Santa Caterina, hi veureu la mitgera de la polleria Pavia.  

 

 

Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona

A la pintura “Balcons de Barcelona” a part de la intenció de recrear una arquitectura fictícia, té la curiositat que hi apareixen pintats una gran quantitat de personatges coneguts. Són personatges històrics, escriptors, artistes, arquitectes, etc. Si us fixeu en la part superior, a la galeria hi veureu a Colom.

Just a sota, al balcó central, hi trobareu a Santiago Rusiñol. I en els balcons successius hi trobareu a Guimerà, Joan Maragall, Gaudí, Ildefons Cerdà o els presidents Macià i Companys. I en el primer balcó hi destaquen Mossèn Cinto Verdaguer, Miró o, fàcilment reconeixible, a PicassoA la planta baixa hi trobem pintats diversos comerços, una és una llibreria on surt l’escriptora Mercè Rodoreda, i també alguns llibres dels personatges que apareixen al mural.

Per a poder identificar tranquil·lament a tots aquests personatges, just davant del mural hi veureu una placa amb la llegenda. A les fotografies que us adjuntem, veureu que justament el dia que vam anar a fer les fotografies per aquesta ruta, estaven restaurant la part inferior del mural, ja que havia patit alguns desperfectes.

 

 

Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona

La llibreria que apareix al mural té el nom d’Enamorats. Això ve perquè el carrer que hi ha just a la cantonada té aquest nom. Aquest curiós carrer discorre en diagonal dins de la trama de l’eixample, entre València i Aragó. S’anomena així per un antic torrent de la zona, que després va donar nom a un camí que més tard esdevindrà l’actual carrer. Aquest camí comunicava Barcelona amb Sant Martí i diuen que hi anaven les parelles a fer-hi un tomb.

Si agafeu aquest carrer, a la cantonada amb el carrer Padilla hi trobareu un hort urbà. És ben curiós, veure aquesta imatge rural i plena de natura entre els blocs de l’Eixample.

 

Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona
Ruta pel Mural Balcons de Barcelona

I per acabar el recorregut, retrocediu altre cop cap a la cruïlla entre la Diagonal i el carrer Marina. Com que el tema que ens ocupa avui és la decoració dels murs dels edificis, val la pena fixar-nos amb els esgrafiats de la façana del Grup Escolar Ramon Llull. Aquest monumental edifici ocupa una tota una illa de cases. Aquesta escola forma part de diversos conjunts escolars creats a inicis del segle passat dins un programa del govern de la Mancomunitat catalana, amb la intenció d’acostar l’ensenyament i l’educació a totes les capes socials.

Dins d’una arquitectura Noucentista aquest edifici projectat per l’arquitecte Josep Goday, va ser decorat amb una gran quantitat d’esgrafiats, on hi veureu representats nens i nenes amb símbols de diverses arts o ciències.

 

Text per Albert Oliet, Guia del Centre Europeu de Barcelona.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar