Return Share
La Patum de Berga
La Patum de Berga
Compartir Post
Cultura Popular

Origen

Ens trobem al segle XV, inicis de la processó del Corpus. Un seguici d’escenificacions, anomenats entremesos, representaven passatges de les Sagrades Escriptures o elements pagans cristianitzats, per les viles i ciutats de Catalunya. Tenien l’objectiu d’educar religiosament i moral.

Les recreacions teatrals van guanyar molts seguidors. I, de cop i volta, només importava la part més festiva. Els entremesos van deixar de catequitzar, amb l’únic objectiu d’engrescar el públic. Se les va començar a conèixer com la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament.

Poques d’aquestes manifestacions festives van sobreviure al Concili de Trento, prohibides per autoritats civil, eclesiàstica i reial. Finalment, només una Bulla va ser capaç de manternir-se fins a l’actualitat. Es tracta de La Patum de Berga.

En què consisteix?

“Pa-tum, pa-tum, pa-tum”, així sona el tabal, pregoner i director de la Patum de Berga. I aquest va ser el nom de la Bullícia a partir del segle XIX. Els ciutadans de Berga s’apleguen cada any de dimecres a diumenge de la setmana del Corpus, els cinc dies que dura la Patum, a carrers i places per seguir de ben a prop les diferents comparses.

Aquestes representen la batalla entre cavallers cristians i turcs, la lluita entre el Bé i el Mal d’àngels i dimonis, l’àngel Sant Miquel i el seu acompanyant, personatges de bestiari festiu com la Mulassa, i la coreografia per excel·lència de l’Àliga. No ens hem d’oblidar dels Nans tocant les castanyoles ni dels Gegants ballant al so de melodies populars.

La mainada berguedana també pot gaudir d’una Patum infantil. Els Plens, un espectacle de pirotècnia i música aglutina tothom a la Plaça Sant Pere. I els salts, cadascuna de les peces teatrals, sempre finalitzen amb els Tirabols, on Gegants, Guites i gentada celebren haver viscut un any més el miracle de la Patum berguedana.

El 25 de novembre de l’any 2005 la Patum de Berga va ser declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar