Return Share
La fundació mitològica de Barcelona: Hèrcules i la Barca Nona
La fundació mitològica de Barcelona: Hèrcules i la Barca Nona
Compartir Post
Art Barcelona Història

Barcelona és una ciutat plena de llegendes, tots ho sabem i podem explicar-ne alguna que segurament ens havien explicat les generacions anteriors. I és que aquestes llegendes les veiem fins i tot en el propi nom de la ciutat quan expliquem la fundació mitològica de Barcelona: Hèrcules i la Barca Nona.

Quan aprofundim en l’origen del nom, en primer lloc trobem l’explicació poc èpica però més documentada de lingüistes com Joan Corominas. Aquests experts vinculen la ciutat amb el topònim dels laietans Barkeno, que volia dir «fer vaixells» o «drassana».

Però en l’imaginari dels barcelonins l’explicació llegendària que més clara ha quedat és la de la fundació Hèrcules. Segons la mitologia grecoromana, Hèrcules, fill de Júpiter/Zeus, va ser l’heroi famós per completar els «12 treballs d’Hèrcules», gràcies als quals posteriorment se’l va divinitzar.

Llavors, quina vinculació té aquest personatge mitològic amb Barcelona?

 

Encara que hi ha diferents versions, la llegenda més famosa ens explica que després del quart treball, Hèrcules es va unir a Jàson i els argonautes per a trobar el Velló d’Or, que estava a l’altre costat del mediterrani, i per creuar els mediterrani van anar en nous vaixells diferents. Durant aquesta cerca, una tempesta els va sorprendre i van quedar tots dispersats per la costa catalana. Es van poder trobar tots menys un, la Barca Nona, i Jàson va encarregar a Hèrcules que la busqués. La va trobar a la vora del pujol de Montjuïc i allà, amb Mercuri, van decidir fundar una ciutat.

Així doncs, jugant amb l’etimologia de la paraula Barcelona es va estendre aquesta llegenda per la ciutat i a partir d’aquí es quan es va barrejar mitologia i art. Ho veiem a dues de les fonts més importants de la ciutat.

La font d’Hèrcules de Salvador Gurri

Aquesta font que actualment es troba entre el carrer Còrsega i el Passeig de Sant Joan, és la font ornamental més antiga de la ciutat, datada l’any 1797. Pertany a l’estil neoclàssic i un fet que ens recorda molt a la llegenda és que va ser construïda amb pedra de Montjuïc.

La font d’Hèrcules d’Antoni Gaudí

Antoni Gaudí va construir aquesta obra l’any 1884 i es troba en el bosc de bambús del Palau Reial de Barcelona. És de pedra i ferro forjat i originalment havia estat pensada per la finca de Pedralbes de la família Güel. Durant molta anys va estar amagada per la vegetació i es va redescobrir gràcies a uns treballs de neteja.

Des del Centre Europeu de Barcelona volem que els nostres socis coneguin aspectes que potser no coneixien de la seva ciutat i per aquest motiu oferirem més endavant una ruta sobre Hèrcules i la Barca Nona que recorri tots aquests espais.

Descobreix el nostre canal de YouTube amb interessants videos culturals realitzats pels nostres guies, fent clic  aquí.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar