Tornar Reservar

El Fòrum i la desembocadura del Besòs -27/9

Història de l’antic Camp de la Bota - Port Fòrum

El Fòrum i la desembocadura del Besòs -27/9

El Fòrum i la desembocadura del Besòs -27/9

Història de l’antic Camp de la Bota - Port Fòrum
Visites d'Art i Història
Passejada Història
Activitat Club Cultural. No ets soci?
  • Activitat NO programada.

Resum de l'Excursió

Visites d'Art i Història

Matinal

Visites d'Art i Història | Activitat Club Cultural.

El Fòrum i la desembocadura del Besòs -27/9

Història de l’antic Camp de la Bota - Port Fòrum

Activitat NO programada.

PUNT DE TROBADA: 10,00 h – A la sortida del metro de l’estació El Maresme/Fòrum, de la línia 4 (groga), sortida Rambla Prim.


Descripció: Avui farem un passeig per la zona del Fòrum, el seu port i fins a la desembocadura del Besòs.

Aquesta zona està situada entre els termes municipals de Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Tot aquest sector litoral va ser remodelat arran de la celebració del Fòrum Universal de les Cultures, l’any 2004. Les obres es van estendre a tota la zona del litoral al sud de la desembocadura del riu Besòs i van convertir una deteriorada zona industrial en un extens complex lúdic. Destaquen alguns edificis com l’edifici Blau, actual museu de les Ciències Naturals, o l’enorme placa fotovoltaica. Destaquen també les innovadores instal·lacions del Port Fòrum, amb una dàrsena interior amb 170 llocs d’amarratge i una dàrsena exterior amb 31 amarradors per a iots.

Parlarem de la història del sector posant especial èmfasi al Camp de la Bota. Va ser un antic barri de barraques avui desaparegut, però durant la Guerra Civil i sobretot a la postguerra, el Camp de la Bota fou el lloc on s’executaren 1.706 presoners de guerra. En memòria d’aquest fet s’ha construït un monument a la Fraternitat, format per una gran paret de 60 metres.

I ens acostarem a la zona del riu Besòs, a la zona de la seva desembocadura, que ha sabut recuperar un ecosistema fluvial enmig d’una zona altament urbanitzada.


NOTES: Passejada cultural. Durada unes 2 h. Cal dur protecció solar, aigua i un calçat esportiu.


*COVID 19 – AVIS IMPORTANT: En les sortides i activitats que realitzem després del confinament establim unes mesures de seguretat seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, i les normatives vigents fins a nou avís.

Normes generals:

– Els guies utilitzaran mascareta, i els medis adients possibles en cada cas, com altaveus, micròfons, radioguies, … etc per facilitar l’escolta de les explicacions i les mesures de distanciament adequades.

– En les visites culturals, passejades i sortides urbanes aquestes seran especialment per espais oberts i en grups reduïts. La durada dels recorreguts disminuirà a fi de poder oferir més comoditat en la seva realització.

També hi haurà unes mesures d’obligat compliment pels assistents (els guies no acceptaran en la sortida el participant que les incompleixi):

– Ús de mascareta durant tota la durada de l’activitat.
– Mantenir 1,5 metres de distància mínim entre els participants.
– Es recomana l’ús de gel hidroalcohòlic desinfectant homologat.
– Seguir en tot moment les indicacions dels Guies i Professors durant el transcurs de l’activitat.

La durada i protocol d’actuació d’aquestes mesures de seguretat pel COVID19 estaran subjectes als canvis i actualitzacions que es poguessin aplicar en futures revisions de la normativa oficial aprovada per les autoritats sanitàries competents.