Tornar Reservar
Cicle Descobrir Barcelona: El Born i la Guerra de Successió (1705-1714)

Dimarts Històrics: El Born i el barri de la Ribera -16/02-16h

Ruta cultural: La Barcelona del s.XVIII i la guerra de successió

Dimarts Històrics: El Born i el barri de la Ribera -16/02-16h

Dimarts Històrics: El Born i el barri de la Ribera -16/02-16h

Ruta cultural: La Barcelona del s.XVIII i la guerra de successió
Visites d'Art i Història
Història
Activitat Club Cultural. No ets soci?
  • Activitat NO programada.

Resum de l'Excursió

Programa Activitats Culturals | Visites d'Art i Història

Matinal

Cicle Descobrir Barcelona: El Born i la Guerra de Successió (1705-1714)
Programa Activitats Culturals | Visites d'Art i Història | Activitat Club Cultural.

Dimarts Històrics: El Born i el barri de la Ribera -16/02-16h

Ruta cultural: La Barcelona del s.XVIII i la guerra de successió

Activitat NO programada.

Punt de trobada: A la sortida del metro “Barceloneta” (L4).


Descripció de la sortida:

Malgrat les guerres i revoltes que havien implicat Barcelona al llarg del conflictiu s.XVII, la ciutat no havia perdut el seu dinamisme. El barri del Born i la Ribera, a tocar de mar, era el que millor representava el caràcter obert, festiu i orgullós d’una societat orientada al treball i al comerç i que ja s’havia enfrontat a la monarquia en defensa de les institucions i lleis catalanes.

Per això, quan esclata el conflicte successori entre el rei Felip de Borbó i el candidat Carles d’Àustria, diversos sectors de la societat catalana veuran en l’austríac el garant de l’ordre constitucional català enfront a l’absolutisme del francès. Així, quan l’any 1705 la flota anglesa -al servei de la causa austriacista- pren Barcelona en un cop de mà, la ciutat acull de grat la cort del flamant rei Carles III. Aviat, però, les derrotes militars i l’avenç borbònic refreden les esperances i el conflicte es va enterbolint fins al punt que els catalans es queden sols defensant agònicament Barcelona del terrible setge que li imposa Felip V de Borbó fins l’11 de setembre de 1714.

Durant aquesta ruta urbana passejarem pel barri del Born veient els seus edificis més singulars -com ara Santa Maria del Mar o els “palauets” del c/Montcada- i recorrerem els indrets de la Guerra de Successió i el setge de Barcelona (1713-1714) tot explicant els fets i la seva importància en el decurs del conflicte. Un ruta per descobrir alguns dels llocs més bonics de la Barcelona antiga i per aprendre la nostra història allà mateix on es va viure.


Presentació de l’activitat:

Els “Dimarts Històrics” són una nova activitat del Centre Europeu plantejada en el format de Cicle Cultural per aprofundir en el passat de Barcelona tot passejant pels seus carrers. Més enllà dels grans vestigis i obres artístiques, l’objectiu d’aquestes sortides és conèixer els episodis més importants d’una ciutat amb més de 2000 anys d’història. Així, rescatarem de l’oblit aquells fets i personatges que ens precediren situant-los en els seus escenaris, llocs que sota la fressa quotidiana en conserven la memòria.

De tot plegat en parlarem al llarg d’aquestes sortides dels “Dimarts històrics” tot caminant pels carrerons i placetes de la Barcelona antiga i aturant-nos davant d’alguns dels indrets i edificis més rellevants per entendre la Barcelona moderna i els fets que s’hi succeïren.

Una bona manera de conèixer la nostra història allà mateix on la van viure els seus protagonistes. Us convidem a acompanyar-nos en aquest viatge pel temps i gaudir de la fabulosa història de Barcelona !!


Servei de radioguies:

Per fer més còmode la sortida i seguint els nous ordenaments i consells municipals que afecten les visites turístiques en grup pel centre històric, utilitzarem receptors i auriculars de lloguer. Aquests aparells els portaran els guies el mateix dia de la visita i el seu cost per persona serà de 2 € (pagament el mateix dia de la visita i amb import exacte). El seu ús serà obligatori per poder efectuar la sortida.


 

*COVID-19 – ATENCIÓ: A causa del Covid-19, establim unes mesures de seguretat seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, fins a nou avís. Les sortides seran en grups reduïts i els guies utilitzaran mascareta, altaveus o radioguies i mesures de distanciament adequades. També hi haurà unes mesures d’obligat compliment pels assistents:

  • Ús de mascareta durant tota la durada de l’activitat.
  • Mantenir 1,5-2 metres de distància mínim entre els participants.
  • Es recomana l’ús de gel hidroalcohòlic.