Tornar Reservar
PDF

Natura al Delta del Riu Llobregat -20/06-8h

El Prat - Ruta per l’entorn de Cal Tet i la pineda de Ca l’Arana 

Natura al Delta del Riu Llobregat -20/06-8h

Natura al Delta del Riu Llobregat -20/06-8h

El Prat - Ruta per l’entorn de Cal Tet i la pineda de Ca l’Arana 
Excursions Natura
Passejada Ruta de Natura
Activitat Club Cultural. No ets soci?
  • Aquesta activitat es troba en curs o ja s'ha realitzat. Consulta les properes activitats disponibles al programa AQUÍ.

Resum del viatge

Programa Activitats Culturals | Excursions Natura

Matinal

Programa Activitats Culturals | Excursions Natura | Activitat Club Cultural.

Natura al Delta del Riu Llobregat -20/06-8h

El Prat - Ruta per l’entorn de Cal Tet i la pineda de Ca l’Arana 

Aquesta activitat es troba en curs o ja s'ha realitzat. Consulta les properes activitats disponibles al programa AQUÍ.

Excursió Matinal de Natura

DESCRIPCIÓ:

Els Espais Naturals del Delta del Llobregat, situats vora la ciutat de Barcelona, tenen una gran interès faunístic i una rellevant història paisatgística. Per tal de conèixer-los de ben a prop, es proposa una ruta circular per l’entorn de Cal Tet i la pineda de Ca l’Arana.

ITINERARI: 

Passejada circular pels voltants de Cal Tet i la desembocadura del riu Llobregat, on descobrirem l’estret vincle entre història, clima i paisatge. Durant el recorregut, passarem per la Maresma de Cal Nani, un espai obert on només algunes espècies s’hi troben còmodes i arribarem a l’aguait de Cal Tet, des d’on podrem observar aus com el corb marí, el bernat pescaire, la fotja, el cabusset o l’ànec coll verd.

Vorejarem la Pineda de Ca l’Arana i arribarem a la desembocadura, tenint una visió panoràmica de l’espai i d’ambdós marges del riu. Completarem la caminada resseguint el riu acompanyats de vegetació de ribera i d’aiguamoll, passarem per la bassa de Cal Bitxot i enfilarem cap el punt d’informació per tancar la sortida.

El camí és accessible, ferm i arenós i no es transcorren zones humides o inundables. No presenta desnivell i no és exigent físicament, per tant, es tracta d’una caminada plàcida de descoberta. Prendrem el pàrquing de Cal Tet, com a punt de trobada i un cop reunits ens desplaçarem fins a l’entrada de l’espai natural, on tindrà inici la sortida.


MATERIAL:

  • – Calçat esportiu o de trekking, o bé, botes de muntanya (no imprescindibles).
  • – Roba còmode, jaqueta o una màniga per fer front als canvis de temps.
  • – Gorra i ulleres de sol. Protecció solar.
  • – Prismàtics: molt recomanables per a l’observació de les aus!
  • – Aigua i menjar per picar com fruita o fruits secs

DURADA: 

-Sortida matinal: unes 3-4 h aprox.

LONGITUD TOTAL: 

-5 km. Ruta circular.

DIFICULTAT: 

-Baixa – Nivell: ◉◎◎◎ – Sense desnivells.

OBJECTIUS: 

-Conèixer i observar el paisatge i l’entorn del Delta del Riu Llobregat. Reconeixement d’espècies mediterrànies i de maresma.

PUNT DE TROBADA: 

-Sortida en autocar des del Centre Europeu de Barcelona (Muntaner-Diagonal) amb les parades habituals. Activitat matinal, al migdia retornarem a Barcelona.


EL DELTA DEL LLOBREGAT: 

El delta del riu Llobregat, es comença a formar en època molt antiga i fa uns 2.300 anys s’estabilitza l’entorn i el mar permet una sedimentació més ferma. Durant segles és una zona escassament habitada degut a les crescudes de riu i la propagació de malalties com el paludisme.

A partir del segle XV canvia aquesta dinàmica i comença a ser ocupat, s’instaura en un primer moment una agricultura de secà que resulta poc productiva. Més endavant, la construcció dels canals de regadiu i la descoberta de l’aqüífer profund permeten el canvi cap al regadiu, amb un esclat econòmic i demogràfic a la ciutat del Prat.

A la segona meitat del segle XX es produeix una  pressió transformadora amb una forta industrialització i construcció d’infraestructures i una degradació de l’espai natural. A partir del 1987 es comencen a instaurar les primeres figures de protecció i avui en dia hi ha més de 1.000 hectàrees d’espai de natura protegit.

Actualment tenim un paisatge de tipus mosaic, amb elements tant diversos com el Parc Agrari, la ciutat del Prat, l’Aeroport amb les terminals T1-T2, els centres comercials, les nombroses autopistes, les línies de tren de rodalies i AVE, les pinedes litorals, les platges i les zones humides, … en resum un espai molt marcat per l’acció humana i amb molt contrast.