Els Jardins de Lleida: Els Camps Elisis i el Parc de la Mitjana

Baixar Els Camps Elisis de Lleida - Centre Europeu
Resum de l'Excursió
Jardins i Parcs | Excursions Culturals / 1 dia
Excursió no programada
Sobre l'Excursió
Els Jardins de Lleida: Els Camps Elisis i el Parc de la Mitjana
Excursió no programada

Nova hora: 8,00 h – Sortida des del Centre Europeu, amb les parades habituals.

De ben segur coneixeràs la imponent i meravellosa Seu Vella de Lleida, tot un símbol de la capital del Segrià. En aquesta ocasió però, anirem a conèixer els Jardins i Parcs més apreciats pels lleidatans, pel seu temps de descans i relax. Pel matí, tindrem la sensació que ens trobem als Jardins del Luxembourg a la capital francesa, ja que els Camps Elisis són molt semblants als de Paris. Per la tarda, canviarem de registre, i ens acostarem a la vora del Segre, a visitar el Parc de la Mitjana, un espai naturalitzat a la vora del riu Segre.

Jardins dels Camps Elisis

Aquest parc porta un nom de ressonàncies parisenques, tot i que altres ciutats del món tenen espais públics amb la mateixa denominació. Data del 1864 i havia tingut un magnífic estany,  avui desaparegut, del què en queden testimonis fotogràfics. Avui és un parc amb bonics parterres i agradables perspectives, que reté la seva essència del segle XIX i dóna noblesa a una part de la ciutat propera al riu. Històricament el  parc s’ha hagut de defensar del curs fluvial  i ha patit inundacions en més d’una ocasió.

Els Camps Elisis compten amb més de 10.000 plantes i 364 arbres de 50 espècies diferents. Es tracta d’uns jardins de gran diversitat paisatgística, amb una forta presència de l’estètica romàntica, que en l’última remodelació portada a terme el 2007 es va voler mantenir i potenciar. Aquesta remodelació també va unir els jardins amb la canalització del Segre, fent així que es potenciessin mútuament aquests dos espais tan emblemàtics de la ciutat de Lleida.


Notes: Al migdia deixarem temps lliure a Lleida per dinar. Podeu portar el dinar de picnic o utilitzar algun restaurant de la ciutat.

Els Camps Elisis de Lleida - Centre Europeu
Els Camps Elisis de Lleida - Centre Europeu
Els Camps Elisis de Lleida - Centre Europeu

Parc de la Mitjana

Les mitjanes, són illes típiques dels cursos baixos dels rius. L’espai natural de “El parc de la Mitjana” s’ubica sobre aquestes formacions fluvials, estabilitzades per un petit assut aigües amunt de la ciutat de Lleida.

La dinámica pròpia del riu Segre va ser fortament modificada quan l’empresa Barcelona Traction Light and Power Co.Ltd, coneguda com “La Canadenca” , va construir entre els anys 1912 i 1914 un assut aigües amunt de la ciutat. Aquesta infrastructura desvia part del cabal pel canal de Seròs per produir enèrgia hidroelèctrica i l’espai inundable, situat aigües amunt de l’assut, passà a mans privades de “La Canadenca” per un privilegi reial. L’any 1985 l’Ajuntament de Lleida inicià el projecte de recuperació i gestió de l’ecosistema, compatibilitzant-lo amb l’ús ciutadà.

A cada estació de l’any , el paisatge de la Mitjana canvia de forma sorprenent. A la tardor, els arbres i arbustos (pràcticament tots caducifolis) es tenyeixen de grocs i vermells i comencen a perdre les fulles, preparant-se pel fred.

El Parc de la Mitjana - Centre Europeu