Les Caves Llopart a Subirats – El Penedès – Ruta d’Art a Montserrat

Baixar Montserrat
Resum de l'Excursió
Sobre l'Excursió
Les Caves Llopart a Subirats – El Penedès – Ruta d’Art a Montserrat
Excursió no programada

Dimecres 18 desembre 2019 – Sortida 9,00 h amb les parades habituals (ja esmorzats).

Una visita curiosa i diferent que us recomanem especialment. Anirem a visitar les Caves i Bodegues Llopart, situades enmig de vinyes a Subirats, davant d’una immillorable panoràmica del Penedès i de les muntanyes de Montserrat.

Farem la visita “reserva” que ofereix un recorregut per la història de la família Llopart, coneixerem el cicle vegetatiu del cep i de l’agricultura ecològica.

La vinculació del cognom Llopart amb el cultiu de la vinya es remunta en un document del segle XIV, on apareix el nom “Bernardus Leopardi” que rep la cessió d’unes vinyes situades a l’actual Heretat de Can Llopart de Subirats. Al principi la família es dedicava a la vinya, els cereals i l’olivera, però ja a finals del segle XVIII, es dedicaran en exclusiva a la vitivinicultura, com va succeir de manera generalitzada al Penedès.

L’any 1887 Pere Massana va començar a etiquetar el seu vi escumós amb el nom de la casa pairal on es veu una vista panoràmica de la masia Llopart i les muntanyes del voltant. Precisament la ubicació de les vinyes Llopart són un element de gran interès. Es troben a les Flandes, unes formacions geològiques molt curioses a l’extrem oest de les muntanyes de l’Ordal a 380 metres d’altitud.

L’entorn és un enclavament envoltat d’un immens pulmó verd de matollars silvestres i boscs mediterranis de pins i alzines. Està declarat i protegit com Espai d’Interès Natural (PEIN). En els darrers anys els vins escumosos artesans Llopart s’han consolidat com uns de més prestigi i qualitat.

Després d’aquesta interessant visita i d’haver tingut l’oportunitat de provar aquest gran producte de la terra, anirem al Monestir de Montserrat on deixarem temps lliure per dinar i gaudir de les panoràmiques. I a la tarda farem un recorregut per conèixer els elements artístics més singulars que es conserven al monestir així com la seva història i llegendes.

Un suggestiu i complet dia, des de les terres vinícoles del Penedès fins als paisatges espectaculars de la muntanya de Montserrat !


NOTES: Entrada a les bodegues amb tast de 3 vins escumosos, uns 18 € aprox. (aquest pagament in situ). Al migdia, temps lliure per dinar a Montserrat.