Osona, terra d’art i història – El Castell de Tona – La Plana de Vic

Baixar
Resum de l'Excursió
Excursions Culturals / 1 dia
Hora de sortida:
08:00
Data
Ds 18 Abr 2020
Durada
1 dia
Tipus d'excursió
Art | Història
Transport
Autocar
Preu Total
27€
Excursió Programada
Sobre l'Excursió
Osona, terra d’art i història – El Castell de Tona – La Plana de Vic
Resum de l'excursió
 • Dates:

  Dissabte, 18 d'Abril de 2020

 • Hora de sortida:

  08:00

 • Durada

  1 dia

 • Tipus d'excursió:

  Art | Història

 • Transport:

  Autocar

 • Preu Total:

  27€

 • Excursió Programada

Dissabte 18 abril de 2020 – Sortida 8,00 h. en autocar del Centre amb les parades habituals.

Art i Història a la Plana de Vic


Avui anirem cap a la Plana de Vic, dins la comarca d’Osona, per visitar la població de Tona. En un sol municipi es poden trobar importants restes i monuments de diverses èpoques, com són la romana, la medieval o l’època del modernisme.

Els orígens històrics de Tona es remunten al neolític. Tot seguit els ibers varen establir-se al pla del Castell de Tona. I després va passar a ser un enclavament romà, ja que per les seves terres passava la via romana que creuant l’actual municipi de Tona, comunicava Vic amb Caldes de Montbui. Aquestes restes romanes les podrem visitar en el jaciment arqueològic del Camp de les Lloses. Segons sembla, era un nucli de poblament de caràcter militar, i hi havia tallers dedicats a la fabricació d’objectes de bronze i de ferro.

Ja en època medieval, al s. IX, es consagra la primera església parroquial de Tona al turó del Castell, amb el Castell i la seva torre de guaita. Pujarem dalt d’aquest turó i podrem gaudir de la magnífica església romànica d’una sola nau acabada en absis semicircular, i amb murs de pedra amb ornamentació d’arcuacions llombardes cegues.

Quan es puja al turó, es passa també per davant de l’església de Santa Maria del Barri, del S.XII. Dalt del turó del Castell es pot gaudir d’unes vistes espectaculars de la Plana de Vic.

Tona també va fer un canvi radical quan s’hi van trobar aigües sulfuroses al subsòl a finals del segle XIX. La població es convertí en un poble d’estiueig amb moltes cases senyorials i algun balneari, i li han concedit un perfil de luxe que fa que passejar-hi sigui tot un plaer.

Després d’aquesta interessant visita al migdia anirem cap a la ciutat de Vic on tindrem temps lliure per dinar. I a la tarda hi farem un agradable passeig a través del seu ric i extens patrimoni, destacant el temple romà, el pont medieval o el magnífic campanar romànic de la seva catedral.


NOTES: Al migdia, temps lliure a Vic per dinar.  Visita guiada a Tona 4 € aprox. (pagaments insitu). Cal dur un calçat esportiu. A Tona caldrà fer una caminada opcional de pujada per accedir al turó del Castell.