Les Fonts del Llobregat – El Monestir de Sant Llorenç

Baixar
Resum de l'Excursió
Excursions Culturals / 1 dia
Excursió no programada
  • Aquesta excursió no està programat en aquests moments si estàs interessat contacta’ns.

    Contacta'ns
Sobre l'Excursió
Les Fonts del Llobregat – El Monestir de Sant Llorenç
Excursió no programada
  • Aquesta excursió no està programat en aquests moments si estàs interessat contacta’ns.

    Contacta'ns

Les Fonts del Llobregat – El monestir de Sant Llorenç

Diumenge 2 de juny 2019 – Sortida 8,00 h

Anirem cap a les terres del Prepirineu, creuant els paisatges de muntanyes, boscos i del Pantà de la Baells. Arribarem al municipi de Guardiola del Berguedà per visitar l’antic monestir de Sant Llorenç prop Bagà. Aquest edifici, inclòs en el catàleg de Patrimoni de la Generalitat, destaca per la seva llarga història, per  les estructures medievals que ha conservat i per la restauració moderna que s’hi ha efectuat.

Està situat situat en un punt estratègic, en un pla del vessant de la Serra de Gisclareny i al costat del riu Bastareny.

L’origen del monestir seria cap al segle VIII-IX, quan en les coves properes hi havia un assentament d’eremites. Així i tot serà al 898 quan en un document es parla d’una comunitat regida per un abat. Va rebre els favors de la casa comtal de la Cerdanya, i els seus segles d’esplendor seran el segle XI i XII. En el segle XV patir un fort terratrèmol que va malmetre gran part de les seves estructures, deixant el claustre i part de l’església en ruïnes.

Veurem l’edifici de l’església, típica de l’arquitectura del primer romànic. Destaquen les voltes de canó de les naus i una estructura força peculiar, en tenir estructures repartides en dos nivells. Amb el terratrèmol es va  escurçar la llargada de les naus, que ha estat recuperada en la restauració del 2005.

Tot seguit per la ruta de La Pobla de Lillet arribarem al petit poble de Castellar de N’Hug qualificat com un dels més bonics de Catalunya pel tipisme i la bona conservació de les seves cases tradicionals. Val la pena passejar pels carrers empedrats i veure la plaça major, l’església de Sta. Maria, els miradors, etc.

A més, al Parc Natural de les Fonts del Llobregat veurem les cascades i surgències que brollen entre les roques, i que donen lloc al naixement del riu Llobregat. Un riu que comença en aquests paisatges de l’Alt Berguedà i que inicia un llarg recorregut de 170 km fins a arribar a desembocar al Mediterrani.

 

NOTES: Al migdia, temps lliure a Castella de N’Hug per dinar. Entrades al Monestir, uns 2 € aprox. (Aquest pagament el dia de la visita). Cal dur un calçat esportiu, perquè cal caminar per arribar al monestir i a les fonts. Per accedir al monestir cal caminar uns 10 minuts per un trajecte de pujada.

fonts llobregat
castellar de n'hug