Tornar Reservar

El Molí Paperer de Capellades – Igualada

El conjunt medieval de la Tossa de Montbui

El Molí Paperer de Capellades – Igualada

El Molí Paperer de Capellades – Igualada

El conjunt medieval de la Tossa de Montbui
Excursions Culturals
Història Paisatges
Activitat Club Cultural. No ets soci?
  • Activitat NO programada.

Resum de l'Excursió

Excursions Culturals

1 dia

Excursions Culturals | Activitat Club Cultural.

El Molí Paperer de Capellades – Igualada

El conjunt medieval de la Tossa de Montbui

Activitat NO programada.

Dissabte 15 de febrer 2020 – Sortida 8,00 h del Centre amb les parades habituals.


Anirem a la comarca de l’Anoia, al centre de Catalunya, per visitar diverses poblacions, museus i monuments amb un alt interès patrimonial.

Primer de tot anirem a Capellades, població d’uns 5000 habitants, situada damunt d’una terrassa que es troba al costat del riu Anoia. Allà visitarem un antic molí que servia per fabricar paper. Per tal de preservar aquest antic molí paperer del segle XVIII, anomenat “Molí de la Vila”, es va restaurar l’edifici i es va protegir la seva maquinària per poder així explicar aquesta interessant elaboració tradicional. Aquest molí-museu va ser ja creat als anys 50 essent un dels pioners en el que s’anomena l’arqueologia industrial. Avui forma part de la xarxa de museus de la ciència i de la tècnica de Catalunya.

En la visita coneixerem el procés tradicional de l’elaboració del paper gràcies al seu fons patrimonial format principalment per eines, maquinària, caràtules i tampons de fusta i papers. També coneixerem la importància que varen tenir els molins paperers a Capellades i a altres punts de Catalunya, arribant a ser els màxims productors de paper a tot l’Estat Espanyol.

A part de la visita tradicional també podrem veure i participar en un taller de fabricació d’una fulla de paper. Al costat del Molí veurem La Bassa, que és una font natural d’on brolla un cabal de 12 milions de litres diaris d’aigua, utilitzats com a energia pels molins de la zona.

Després d’aquesta interessant visita, al migdia, anirem a la ciutat d’Igualada per deixar temps lliure per dinar. Qui vulgui podrà passejar lliurement pel seu nucli antic, que conserva alguns racons amb encant.

I a la tarda anirem a visitar el conjunt medieval de la Tossa de Montbui. Situat damunt d’un turó amb esplèndides vistes sobre de la Conca d’Òdena, Montserrat i la comarca de l’Anoia. Hi trobarem la torre del castell i l’església romànica, que fou consagrada l’any 1032 per l’abat Oliva de Ripoll. Conserva tres absis d’estil llombard, decorats amb arcuacions i lesenes. El seu interior és de tres naus cobertes en volta de canó i dividides per columnes de tres pedres cilíndriques.


Notes: Entrades i visites guiades al Molí de Capellades i a la Tossa, uns 9 € aprox. (pagament in situ). Al migdia temps lliure per dinar a Igualada.